Problemhopper

Alle hopper reagerer i deres livmoder på insemination, da sæd og den sædfortynder sæden opbevares i, opfattes som fremmede for hoppens immunsystem. Hopper med et normalt fungerende immunsystem, vil hurtigt cleare deres livmoder, for det væske der dannes og vende tilbage til normal tilstand. De hopper som har svært ved og er langsomme til at komme sig over inflammationen i livmoderen, kan få svært ved at blive drægtige og benævnes problemhopper.

Problemhopperne insemineres helst kun en gang og med kølesæd, da de reagerer voldsommere ved frostsæd. Det er vigtigt at finde frem til hvorfor en hoppe er problemhoppe. Dette gøres ved at udtage en biopsi, svaber eller skylleprøve fra livmoderen. Biopsi og skylleprøve er de mest præcise/følsomme metoder til at påvise om hoppen har en infektion med bakterier eller svampe i livmoderen. En biopsi kan også anvendes som vævsprøve og der kan fremstilles et histologisk præparat, som kan vurdere vævets kvalitet og en evt. infektion. Ud fra histologisvaret vurderes det hvor stor sandsynlighed der er for at hoppen kan bære en drægtighed til ende. En infektion behandles ved at skylle hoppens livmoder med saltvand og antibiotika over flere dage.


Caslick operation
Hoppens skedeåbning inspiceres også nøje for at vurdere, om hun har for stor en åbning over bækkenbunden og derved risikerer at suge luft og bakterier ind i skeden og livmoderen. Dette kan resultere i livmoderbetændelse, som nedsætter reproduktionsevnen. Er dette tilfældet kan der laves en caslick operation, hvor hoppens skedeåbning syes mere sammen.